10 Şubat 2011 Perşembe

Baobap Sen Ne Güzel Ağaçsın

Küçük Prens’ten bilirsiniz bu ağaçları. Ben yıllar önce okumuştum, unutmuşum. Bugünlerde tekrar hatırladım. “Tohumları topraktan temizlenmezse gezegenleri bile ele geçirebilir bu ağaçlar!” der Küçük Prens’imiz.

Ve baobap ağaçlarına baktım. O kadar masalsılar ki durdukları yerde...

Sadece fotoğraflardan bile hayran kaldığım bu ağaçları yakından görmek istiyorum. Her bakışımda başka başka şeyler uçuştu kafamda. Bir de yakından bakarsam, kafamın içinde fırtınalar kopacak sanırım. =) Biraz bakıp araştırınca, bol efsaneli de bir ağaçmış bu!

Afrika'nın yerel söylencelerinin çoğunda, tanrının bu ağacı toprağa tepetaklak gömdüğü anlatılır. Söylenceye göre tanrı, baobap ağacını önce kongo havzasına eker ama ağaç toprağın çok nemli olduğundan yakınır. Bunun üzerine tanrı ağacı yerinden söküp Ruwenzori'ye diker. fakat ağaç yine mutsuz olur; baobapa öfkelenen tanrı, ağacı son kez yerinden söküp Afrika'nın kurak topraklarına fırlatır. toprağa ters düşen ağacın kökleri gökyüzüne doğru büyür. Baobap ağacının ters dönmüş gibi görünmesinin nedeni budur, der söylence.

Yeryüzündeki ilk ağaçlardan biri olan baobab zarif ve cazibeli palmiye ağacı ile karşılaştığında kıskançlık krizine kapılır ve onun gibi uzun boylu olmak arzusuyla ağlamaya başlar. Ateş ağacının kırmızı çiçeklerini gördüğünde ise o da çiçek açmak arzusuyla yanar tutuşur. Azametli incir ağacını ve olgun meyvelerini gördüğünde de o da meyve verebilmek için dua eder Tanrı'ya. Bu bitmez tükenmez istekler silsilesi karşısında sinirlenen Tanrı baobabı kökünden koparırcasına söker ve tepetaklak bir şekilde tekrardan toprağa diker.

Araplar'ın bir inançlarına göre, şeytan tarafından topraktan sökülüp ters olarak (dallar toprağa dalacak, kökler göğe yükselecek şekilde) tekrar dikilen ağaçtır.

Jerzy kosinski'nin Şeytan Ağacı kitabının içinden alıntıdır: "Yerliler baobaba şeytan ağacı derler, çünkü inanışlarına göre, dallarının tutsağı olan şeytan, ağacı, tersine çevirerek cezalandırmıştır. Yerlilere göre, ağacın kökleri dalları olmuştur, dalları da kökleri. Bir daha baobab ağacının bitmemesini sağlamak için de, şeytan, bütün taze sürgünleri yok etmiştir. Bu nedenle, sadece yetişkin baobablara rastlanır.

Hiç yorum yok: